Word Problems in Percentages for Grade 5

 

 

How to Calculate Percentages :

 

Solved Problems :

1. There are 600 students in a school. 60% are boys. How many girl students are ther in the school?

Solution :

60% of 600 = (60 /100 ) × 600 = 60 × 6 = 360.

       ∴ Number of boys in the school = 360


        ∴ Number of girls in the school = 600 - 360 = 240.

2. Sam earns Rs.12000 per month. Out of this he spends 60% on food and other items of daily needs 10% on rent and 5% on petrol for his vehicle. How much does he save every month?

Solution:

Amount spent on food and other items = Rs. (60% of 12000)

            = Rs. (60 /100 ) × 12000 = Rs.60 × 120 = Rs. 7200

Rent paid = 10 % of Rs. 12000 = Rs. (10 /100 ) × 12000 = Rs. 10 × 120 = Rs. 1200

Amount spent on petrol = 5% of Rs. 12000

            = Rs. (5 / 100) × 12000 = Rs. (5 × 120) = Rs.600

Total monthly expenses = Rs. (7200 + 1200 + 600 ) = Rs. 9000

Sam's every month savings = Earning - Expenses = Rs. 12000 - Rs. 9000 = Rs. 3000.

3. A total number of 140000 votes were cast in an election. If 40% votedfor A party, 35% voted for B party., How many voted for these two parties.

Solution:

Total number of voters = 1,40,000

Number of voters who voted for A party = 40% of 1,40,000

                = (40/100) × 140000 = (40 × 1400) = 56000

Number of voter who voted for B party = 35 % of 1,40,000

                = (35/100) × 140000 = (35 × 1400) = 49000

Number of votes casted for A party = 56000

Number of votes casted for B Party = 49000

3. In the word NAINITAL , what percent of the letter are A's?.

Solution:

Total number of letters in " NAINITAL" = 8,

Number of A's = 2

= (2/8) × 100% = 25%

The Letter A's Percent = 25%

 




Comment Box is loading comments...